Total Avlöning 3/12/09 Florance piska eller nu är han tillbaks den late fan.

Det här med altruismen. Inom vården. Vården lär oss att vi  är empatiska individer inte därför att vi formats till det, vården lär oss snarare att vi är empatiska människor därför att vården kräver det. Man formar etiken i värdegrunder och förklarar att vi prompt ska följa dessa som om de allra allra flesta inte har det ringa förnuft som  krävs för att inte kränka en gammal mumie med liggsår hur som helst.

Värdegrunder och liknande får sedan vara fundamentet och eventuella avvikelser förklaras utifrån att man inte överenstämt med dess normer, inte handlar det om ibland sinnesjuka arbetsbelastningar och det faktum att en normalt fungerande människa till slut inte pallar år efter år av heltid i den gigantiska lögn vi kallar vård. Eller i vissa fall att en människa inte kan hantera andra människor vilket som.

Att inte acceptera värdegrunder och de tysta mer dolda men ändå byggande normerna (tänk: brukarnas behov är alltid i första hand!) är att avvika och att avika är att förkasta vad som faktiskt är grunden till din anställning, det arbete du tvingas till för att tjäna uppehället.

Den vårdande människan betraktas som en ängel eller de medkännandes övermänniska. Inte som människa endast. Och som sådan ska man vara privilgierad för du får göra det du tycker om- att arbeta med människor är ett privilegie!  Vi formas in i detta redan utifrån omvårdansprogrammens trötta vårdteorier och av alla floskler kommuner och landsting kastar över oss i kurser och information.

Vi ska efterleva kvalitetsnormer, vården ska vara mätbar, det är vårt jobb men ej de andras. De som tryggt vakar över penningen i kistan och som sedan sparar in på slantarna. Vi är änglar och ska rätta oss efter standarden för dagen. Om vi inte gör det så blir det förvåning.

När landstinget valde att avveckla den lokala psykiatriska vårdavdelningen (för att spara hisnande 5 millar vilket är ingenting i landstingsekonomins allting!) valde man även en lista problem man till slut fick tillbaks genom det loskande i motvind det faktiskt var. Ett uppkommet problem blev transporterna till och från vården numera annorstädes. Vem skulle köra och när? Då detta fungerade minst sagt icke tillfredsällande så hamnade uppgiften att lösa eländet på bordet tillhörandes en projektgrupp vars förslag till slut var format av den syn på vårdarbetaren vi anses ska ha. Kommunens skötare skulle ha en biljour enligt schema under då speciellt helger, man skulle med andra ord vara bunden till arbetet under sin fritid då detta innebära att du inte kan lämna staden eller dricka sprit etc. Förslaget gick ut och vad vi ska vara till trots var det nära på en unison avversion mot förslaget. Något som förundrade en av cheferna i projektgruppen så pass att denne sa ”men jag trodde ni tyckte om erat jobb!”

Man kan enkelt undra om inte denna bild, denna färdiglagade att stoppa i micron vårdpersonal- om inte denna är gruppen människor chefen är satt att leda snarare än de riktiga, om inte den bilden är en absolut nödvändighet  att hålla ihop för den snart utbrände men villrådige vårdaren med ryggont eller för chefen som inte kan fatta varför man ofta hatar tillvaron i plasthandskar och annat. Jag undrar om inte den normen  är Florance Nightingale som rasslar med kedjorna likt spöket laban genom korridorer och fikarum och ger oss rollfördelningar vi egentligen inte kan hantera och som vi enklast skulle ge fan i att hantera.

Från Konfliktportalen.se: jesper skriver SVT Debatt visar framfötterna, Jinge skriver EU-ministrarnas chans i Mellanösternkonflikten, Anders_S skriver Svensk polis och COP15, Fredrik Jönsson skriver “Fällda sverigedemokrater förtalsanmäls på nytt”

Annonser

Ett svar to “Total Avlöning 3/12/09 Florance piska eller nu är han tillbaks den late fan.”

  1. Mycket bra skrivet.

    /undersköterskestudent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: