Total Avlöning 22/7/09 gammalt groll.

bromma_sjukhus_medium1Om den gamla psykiatrin hade en permanent vilja och strategi för att omöjligöra det mellanmänskliga kan den nya åtminstone inte beskyllas för det om vi går till ritningarna, tankarna och det egentligt tilltänkta. Jag tror aldrig att det monumentala upphävandet av gränsen mellan brukare och personal hade rätt igenom godkänts men det hade synliga  livlinor för  oss som är socialister. Uppluckrandet av formen kunde spås som i järtecken, gamla tanter över kaffesump. Små händer som gräver sig mot ljuset. Någonstans. Men en omgivning och utformning vi som arbetare kunnat överta besegrade oss. Vi klarade inte de nya formerna, vi lätt de gamla låsa avdelningen igen. För vad vi finner oss i är att reproducera en härdad form av samhällsheirarki som vi annars säger oss bekämpa. Inlåsningen av andras tillhörigheter (ofta som explicita straff) styrandet av andras vardag ner till mikronivå, oviljan att ta oss an andras förslag med våran kunskap som mandat (den är sjuk, inte jag) och en genomgående tendens att sätta upp ramen för det normala icke normala. Ofta följer vi dessa regler så som i en sömnarbetandes hjärna. Vi har rutiner, riktlinjer och åter igen- kunskapen.

Det ska sägas att de olika psykiatriska sjukdomarna och funktionshindren ibland kan kräva förutsägbarhet vad beträffar konsekvenser och en styrning av vardagen för den enskildes välbefinnande och förmåga att fungera utan ångest, tvång och förlamande hinder i omgivningen. Det är dock inte vad som ska diskuteras, vad vi istället bör fokusera på är den vilja att reproducera YRKET var gång man tar ett avsteg därifrån. Yrket ska cementeras så som uppgifter, så som position och skiljelinje. Vi använder oss gärna av den sjuke som språngbräda in i arbetsuppgifter denne själv bör ta sig an. Att bara finnas där den sjuke är kan aldrig vara nog, bättre att ta över och reducera denne till ett föremål på löpande bandet.

Vi bör fokusera på att avskaffa oss själva där vi är. Upphäva gränserna så långt de är möjliga att upphäva. Ett totalt förintande av psykiatrins fragmentariserade instutionsvård.

Det börjar med brukaren som ofta varit patient. Som sådan (med den titeln) är ditt kunnande och din existens med ens reducerat och ditt svängrum inkränks fysiskt och psykiskt. Patienten bör finna sig i omvårdanssituationen för att inte vara ett besvär.

”Kan jag ta en promenad” säger den förvisso alltjämnt röstpåverkade kronikern som för dagen varit vid god vigör.

”nej, du har ingen frigång”   Svarar den alltjämt kaffefläckige skötaren och lommar iväg med vetskapen om att en prommis hade varit fint efter dag på avdelningen.

Brukaren moppar golven i köket på boendet, stora yviga ringar men en del missar.  Så fort denne är färdig kommer skötare förbi och täcker luckorna av torrt linoleumgolv. Är man sjukk missar man! Och att denne faktiskt ser skötaren är inget problem, han är sjuk i skallen med toppluva på sig inomhus och allt.

Precis som patienten/brukaren ska även vi finna oss i omvårdnadssituationen.  Vi finner oss i yrkets specialkunskaper och uppgifter och normerna är våran situations uppenbara admininistratörskomplex.

Är upphävandet av det egna yrket så som det skulle te sig i fall vi lät det hela bara löpa av sig själv så pass hotfullt att vi inte vågar eller har vi blivit offer för vårat system så till den grad att vi skulle fölora oss helt i oförutsägbarheten. Måste vi ha ramverket.

Från Konfliktportalen.se: Kristoffer Ejnermark skriver Amatörfilmer från Iran, 1915 skriver TV bortskänkes, acidtrunk skriver Vi gillar också personligt ansvar. I flera generationer., andread0ria skriver Att ifrågasätta vidskepelse är bolsjevism, Anders_S skriver En ny SP-blogg har sett dagens ljus, Jinge skriver Utomjordingar rapporterar från Iran?

Annonser

4 svar to “Total Avlöning 22/7/09 gammalt groll.”

  1. […] Protesterna fortsätterEn av sex går hungrigSkjut en pensionär?Total Avlöning 22/7/09 gammalt groll.Familjen Herlin – Finlands rikaste familjAmatörfilmer från […]

  2. Bra skrivet. Det är egentligen ganska obehaglig med rena, enkla gränsdragningar mellan ”sjuk” och ”frisk”. Men en annan sak jag tänkte på var det här med yrket.

    Finns det inte, precis som i andra ”hantverksyrken”, ett sätt att slå vakt om den egna kunskapen för att inte kunna bli lättare att ersätta som oskolad arbetskraft?

    • totalavloning Says:

      Det gör det nog absolut. Jag har tänkt i dom banorna och skrivit ett halvfärdigt utkast. Det är kunskapen man slår fast om, och erfarenheten som man använder för att göra en själv oumbärlig.

  3. […] Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Ärligt sagt – vad spelar det för roll?, Fredrik Jönsson skriver Protesterna fortsätter, totalavloning skriver Total Avlöning 22/7/09 gammalt groll […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: