Total Avlöning 19/4/09 Doktor Svartfot

Öppet brev till brukar det heta. Detta är inget öppet brev som så men jag antar att ni- Doktor Kosmos- kommer att läsa igenom detta genom vetskaper förmedlade på virtuella irrvägar.

Under sena vintern och våren hölls en blockad mot Restuarang Berns i Stockholm. Arbetsköparen har åter igen fifflat och pillat med direkta  osmakligheter och arbeträttsliga övertramp vad gäller arbetsförhållandena. Denna gång med hjälp av fastighetsbolaget NCA. Kortfattat så hade tre timmanställda städare förhandlat sig till fasta anställningar som sedan sades upp p.g.a. arbetsbrist en annan medlem sades upp när denne lämnat in ansökan om pappaledighet. Dessa vidrigheter är givetvis omöjliga att acceptera och kom tack och lov att leda till stridsåtgärder från deras fackföreningar västerorts och Solna LS av SAC.

Blockaden mot berns inleddes och under kvällarna utanför det så kallade innestället valde många personer att inte spendera sina slantar, sin tid i fyllan och villan på Berns, dessa sökte sig till andra restuaranger och krogar. Men inte alla. Däribland Uje Brandelius känd inte bara från pop-bandet Doktor kosmos utan även som pressekreterare i vänsterpartiet. 

Om random dude väljer att kliva in på en krog satt i blockad av ett kämpande arbetarkollektiv så är det möjligen tråkigt och kanske undrar man hurivida folk och fä överhuvudtaget tänker. Samtidigt vet jag att vissa skiter i sakernas tillstånd, eller är direkta motståndare till fackliga ingrepp i arbetplatskonflikter eller för all del i deras liberala föreställningsvärld.

Nu är det så att Uje är engagerad i ett parti vars hållning i den parlamentariska världen är den som ett parti på vänsterkanten. Ett parti vars väljare av tradition finns hos arbetande och hos människor som önskar sig en viss ekonomisk utjämning, bland människor som nog anser att det inte är något fel, att det är bra med facket, med stridsåtgärder och att Berns kanske får vad de förtjänar. Jag tror det är ungefärligen så det ligger till med vänsterns väljare. Tror men jag vet inte.

Alla som hört Doktor Kosmos vet att de har en liknande position politiskt. Naiva och ironiska små texter om allehanda saker ofta med en vänsterkrydda, kort och gott. Doktor Kosmos är en vänstergrupp (nej inte grupp på så sätt som Global Intifada) och med det trodde jag att det kom ett visst inslag av socialistiska fundament och av lika grundläggande värderingar vad gäller arbetsmarknadskonflikter hos personerna i bandet. Trodde Uje och mannskap hade de i sammanhanget ringa förstånden att kunna se vem som är vem och vem som är vad i en facklig konflikt. Trodde att dom stod på arbetarnas sida och kunde göra avkall på en utekväll.

Uje visar ganska rättframt att han skiter i dom. Vem bryr sig liksom, ett gäng lökiga städare.Blahaa… Lite lagom ledigt kliver Uje in på Berns förbi blockadvakter och annat otyg, även förbi sina framhävda vänsteråsikter och annat man kan göra avkall på för en öl. Förbi och in till barhäng och drinkar. Kanske är det ett jobb som alla andra att vara ”vänster”, att utrycka sina betraktelser med den vinkeln i otaliga pop-låtar likaså? Vad vet jag, Erik Zsiga kanske inte halkade runt riktigt så mycket som vi trodde i sina resonemang rörandes popvänstern?

Men hallå! Uje ville bara ha kul! Ja skitkul, lattjolajban kan man ha på andra ställen. Krogarna står som ett slagregn i asfalten däruppi storstan.

Men hallå! vad spelar det för roll om Uje väljer Berns, hans slantar gör ingen skillnad och vad kan en person göra för skillnad?  Att resonera kring den enskildes påverkan vad gäller det hela är enfaldigt och grundlöst. En person gör ingen skillnad men flertalet gör det. Visst. Men för att flertalet ska uppstå måste man göra sig av med detta vanskliga resonemang. Att Uje förtjänar en släng av sleven är ganska självklart, killen säger sig företräda en den del av politiken som kallas vänster och vars roll är att vara på arbetarnas sida i denna typ av konflikt. Jag har inga som helst illusioner rörandes den många gånger obseleta vänstern med alla sina ornament av pråliga samvetsideal och styltiga medelklassbetraktanden bortifrån en södemalmsk horisont. Men att kalla sig vänster, socialist, kommunist, anarkist, syndikalist eller annat utan att agera vare sig solidariskt eller enligt verkligt god sed vad gäller de mest grundläggande elementen av organiserad klasskamp får mig att undra varför Uje överhuvudtaget försöker sig på vänsterkostymen när den liberala munderingen känns mer passande.

Så Uje. Om du läser detta och faktiskt bryr dig. Bemöda dig att svara. Det är många som undrar, det är många som undrar och  vill veta. Är strejbryteri ett epitet värt att bära för ett par glas öl?n-blockad1

Sist men inte minst kan ni slappa runt bland bloggarna här under. Bra tidsfördriv en ledig stund på jobbet eller hemma i soffan.

Från Konfliktportalen.se: kimmuller skriver Så ödmjukt jag kan, Björn Nilsson skriver En pinsam påminnelse…, Kristoffer Ejnermark skriver Socialistisk folkbildning – eskapist eller aktivist?, planekonomen skriver Handlingens propaganda och pedagogik, slutstadium skriver Reinfeldt ljuger, autonomak skriver Där hatet mot intellektualitet och studiedisciplin gror!

Annonser

10 svar to “Total Avlöning 19/4/09 Doktor Svartfot”

 1. […] Läs också om svartfoten och blockadbrytaren Doktor Kosmos på Total Avlöning! […]

 2. […] Konfliktportalen.se: slutstadium skriver Glasklycklingen, totalavloning skriver Total Avlöning 19/4/09 Doktor Svartfot, kimmuller skriver Så ödmjukt jag kan, Björn Nilsson skriver En pinsam påminnelse…, […]

 3. […] Är det någon mening att rösta då?, slutstadium skriver Glasklycklingen, totalavloning skriver Total Avlöning 19/4/09 Doktor Svartfot, kimmuller skriver Så ödmjukt jag kan, Kristoffer Ejnermark skriver Socialistisk folkbildning – […]

 4. […] Nåja, detta får bli ett kort inlägg. Den som vill läsa ett mer detaljerat inlägg i ämnet hänvisar jag med varm hand till Total Avlöning. […]

 5. Mycket intressant. där ser man hur mycket åsikter och kamp är värd inom Vänsterpartiet.. tycker det är jävligt illa!

  Skulle vilja publicera detta på http://www.arbetarklass.se?
  ör av dig på redaktionen@arbetarklass.se

 6. […] Om nu detta stämmer då är det ju helt lysande egentligen hur vänsterpartiet binder ris för egen rygg i och med partisekreteraren Uje Brandelius / Doktor Kosmos agerande i frågan om den fackliga blockaden mot Berns i Stockholm. Läs om det hos Total Avlöning! […]

 7. globalvisionthaihouse Says:

  Synd.
  Man ska vara vänster i handlingar inte bara i det man säger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: