Total Avlöning 4/4/09 Kamratligen.

Personalfester kan vara och kan inte vara. Dels bra, dels roliga, dels det mesta. Samlar man endast arbetsgruppen och inte de andra i organisationen blir det familjärt. Man vet var man har varandra. Ingen chef, diverse destillat. Ett bra personalmöte med småaktig bersusning. De större tillfällena, trettio, förtio pers från hela Verksamheten blir gärna lite krystade. spända, man är på jobbet men ändå inte. Rollerna har en tendens att märkas, går som ett spöke och rasslar med kedjan genom tillställningen. Och dom gångerna kommer cheferna, krystade som förstoppning och leendes som jokern. Pallar inte med chefen. Låt oss vara. Undrar om det finns med i dyra kurser och föreläsningar? Så umgås du med pöbeln. Sök pöbelns sällskap under avslappnande former. Dom var inte där igår. Skönt. Fascinerandes att studera deras skådespel de andra gångerna hur som helst, får mig att tänka på tv-serien V. Ödlor i ett människoskal.  Favoriten är att alla karriärister flockas som fjäderfäna runt bonden med näven av foder. Står och snurrar på sig själva. Fjäskar.

Stora personalfester kan också vara bra. Och utmärkt sanslösa. Människor som tappar greppet alternativt är vad de faktiskt är utanför arbetsplatsen.  Personalfesten kan få rollen att krackelera, lite innaför västen och man snackar lite mer vidlyftigt, och ofta ändrar det relationen på ett sätt som gör att den blir en annan sedan på arbetsplatsen. Det är därför jag prompt måste älska personalfesten- den skalar av det döda och torra för att ge litet nytt åt en alltid tvungen relation, den ni har på arbetsplatsen. Den för oss även utan att vara forcerande tillsammans utanför och andra regler kan upprättas. De annars allenarådande blir obseleta och titlar kan glömmas.

Snart Lönesättning, lönelistan far runt på jobbet under grymtanden och invändningar. Ingen säger emot dess närvaro, att alla tittar på den. Den är numera infogad i arbetsplatsen så som allehanda annat, listor och information på anslagstavlor. Same old, same old…langbro_00037

….Och smyg-lean. Toyotismen kryper sig på, uppför ryggen som kallsvett. Vad det verkar som. Kommunen sparar pengar, som mången annan kommun och ett led i detta är som vanligt effektiviseringar, rationaliseringar- folk har fått gå och gamlingar kastas runt som mössan mellan mobbarna. Alla anställda har fått gå kursen kvalitet till er tjänst. Man ska spåra fel, tidstjyvar och sådant skit. Chefens alltid lydige alltiallo letar tidsluckor hos boendestödet och i mitt avdelade hörn ljuger vi förnuftigt -hoppas jag- om allt vi har att göra.  Vissa instinkter får oss att ljuga, eller försvara våra små manöverutrymmen? Man känner alltid när skiten rinner inpå och är inte dummare än att man pratar om det man bör prata om samt håller käft om det man inte bör prata om. Vi får se var det slutar.

 Samtidigt är chefen, den nya chefen, så där lagom nere med gänget. Kommer med bullar och skrattar och tittar till oss. Tydlig strategi? Bullar är en naturlig muta, pöbelns reagerar instinktivt på bullar då dessa är att relatera till den genomsnittlige knegarens barndom. Tränger sig på. Det blir obehagligt, för den ralationen är den enda onaturliga. Chefen blir inte min vän. Inte kamrat. Ingenting förutom just chef.

Annonser

3 svar to “Total Avlöning 4/4/09 Kamratligen.”

  1. […] Konfliktportalen.se: totalavloning skriver Total Avlöning 4/4/09 Kamratligen., Kristoffer Ejnermark skriver En LO-ordförande bör helt enkelt inte sitta i styrelser, Björn […]

  2. […] Konfliktportalen.se: aik-micke skriver Kaliber avslöjar något alla visste!, totalavloning skriver Total Avlöning 4/4/09 Kamratligen., Kristoffer Ejnermark skriver En LO-ordförande bör helt enkelt inte sitta i styrelser, Marlene […]

  3. kimmuller Says:

    Jag minns när min chef på storköket tyckte att det var en bra idé att basta med dom andra tjejerna på jobbet och hade därför lagt personalmötet på ett badhus.

    Det är fan för läskigt, men det tyckte tjejerna också som inte ville svettas tillsammans med chefen och vänligt men bestämt avböjde bastandet. Visst kan det hända att man vill se sin chef svettas men nån jävla måtta får det vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: