Total Avlöning 3/4/09 Alienationen och Snickeriet.

Vi kastar ur oss en hastig skötarskröna. Psykiatrin har en egen folklore, hjältar och myter, skurkar och smitare, kärlek och uppror. Skråets egna sägner och vi har anor. Denna är gammal.

Mentalsjukhusen hade sina terapiverkstäder. Tydliga könsuppdelningar, kvinnorna vävde och männen snickrade. Man hade gemensamma arbeten vad gällde odlingar och liknande. Dårhusen var en värld i världen.

Patienterna snickrade på hispan denna anekdot är ifrån diverse prydnadsaker och mindre slöjdade saker. Vissa med direkt elegans andra med lite trubbigare form.Legio var att man använde sakerna, kanske beställdes en byrå av en skötare eller så var det till avdelningens bruk. Vissa sparade sakerna själva. Av någon högst outgrundlig anledning bestämmde sig en chef eller två eller så att….

….inget fick behållas eller användas. När slutprodukten sandpapprad och lackad stod färdig skulle den kastas. Var dag fyllde man upp en cointanier med furu, balsa, ek- allsköns trä i allsköns form kastades för att. Ja säg det. Men patienterna tröttnade och skötarna tänkte att det hela var vansinne. Inte ville man arbeta utan direkt mening, det gick långsamt för våra kära dårhushjon som intallades att de minsann skulle fortsätta för att det fanns ett värde i arbetet just som arbete. Tokigast av allt var ingen jävel hade fått höra den egentliga anledningen till detta slöseri med inte i första hand materiall utan med mänsklig kapacitet och tid. langbro_00041Och tokigst av allt är att vi fortsätter med samma helvetesprocess utanför i en så kallad frisk värld.

Tänkte att det kanske inte är så satans långt ifrån de friskas värld där vi producerar för att kasta åt helvete och där saker bara tillkommer och försvinner. Inte så långt ifrån, men vi frågar inte  för det är inte så nära inpå. Om vi hade ett gäng skötare som kom och liksom visade vårt arbetes värde genom handgriplig kassering kanske vi ännu mer hade ifrågasatt våran roll i produktionen och vår placering som arbetskraft. Arbete är mord. Död åt arbetet.

Annonser

2 svar to “Total Avlöning 3/4/09 Alienationen och Snickeriet.”

  1. Hej! Tänkte tipsa om en intressant bok som du skulle kunna ha ett intresse av att läsa: http://www.polkagris.nu/wiki/index.php/Pockettidningen_R:_En_annan_historia

    En fjärdedel av den är ägnad åt mentalvården och dess historia. Skriven på ett ”poplärt” sätt med underifrån perspektiv.

    Fred

    • totalavloning Says:

      Det nummret låter som en sällsynt karamell. Pocketidningen R var har jag hört hyffsat populär på 70-talet, en arbetskamrat älskar den gamla blaskan som nog finns kvar i annan form. tack för tipset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: