Total Avlöning 30/3/09 Barndomens falserier, den falska drömmen.

Spike Jonze ska klämma ur sig en filmatisering av where the wild things are.  Barnboken från mången brandom. Den om pojken Max som skickas till sängs utan mat och som ensam i rummet skickas in i en annan värld befolkad av dessa Wild things, diverse monster han blir kung över genom att stirra dessa i ögonen.

Barndommens alla drömmar. Infantilt världsfrånvända, ett tidigt levande på hoppet, på framtidens varande som ett man formar själv. Vad vill du bli när du blir stor? Astronat? Ninjakrigare? Brandman?Djurskötare?

Ingen av oss kom till månen. Vi kom till hispans nötta innanmäten, till hemtjänstens sylvasst schematiserade omvårdnad och till en skallgång genom frånvarandet av hållfasthet. Ett klängande genom bräsken och träsk och djunglar där praktik, timanställningar och komvu kurskatalog skissar på dysterhet och defragmentering. Ingen av oss kom till månen.langbro_930615_36

varat avgör medvetandet.  Barn vi var och de drömmarna vi hade kom inte ur ovissheten, endast ur bekymmerslösheten. Vi såg inte räkningarna, föräldrars rynkade pannor eller deras vånda på jobbet eller inför det. Vi såg bara stunden befriad från allvaret. Inte kunde vi tro att det skulle bli som för dom, även om det var det vi inte såg. 

Blygsamheten kommer som ett kast ur stagnationen, vi blir blyga inför oss själva och våra liv. Drömmens självförintande, exponerade för något vi inte förstod. Men skulle komma att förstå. Klassens betydelse, hur indelningen, en obestridbar taxonomi formade våra kommande liv. Som vi kunde se men aldrig till dess rätta omfång förstå dess påverkan och rangordning men hur vi utan tvivel skulle försvinna i underordningen.

Drömmens död för en annans födelse. Små drömmar, eller små måstedrömmar, hopp inte utan förakt. Man hoppas på fasta jobb fastän man hatar sin existens inom arbetet. Man hoppas att semestern- man inte bara tar hur som -ska avnjutas under skinnande sol, man hoppas och drömmer om en tid med andra drömmar med andra medvetanden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: